openingsuren
MA 9u30 12u 13u30 18u
DI 9u30 12u 13u30 18u
WO 9u30 12u 13u30 18u
DO
VR 9u30 12u 13u30 18u
ZA 9u30 12u 13u30 17u
ZO
Houtkachels en fijn stof

Het milieuvriendelijke alternatief voor verwarming: de houtkachel

Hout stoken en het milieu beschermen: er zijn mensen die stellen dat deze twee zaken niet samengaan. Onterecht! De houtkachel is namelijk een uitstekend milieuvriendelijk alternatief voor de centrale verwarming. Tenminste, als je op de juiste manier stookt in een haard die voldoet aan de emissienormen. Dus leer over ?gezond? stoken en doe die haard van vijftien jaar of ouder subiet de deur uit.

Een verbod op houtkachels - waar in de media nogal eens over gespeculeerd wordt - komt er niet. Echt niet. Sterker nog; houtverbranding wordt in heel Europa beschouwd als bron van hernieuwbare energie. Als schone, duurzame en onuitputtelijke energie die het leefmilieu niet schaadt. Niet zo vreemd ook, want moderne houthaarden hebben zo?n vernuftige emissiesystemen dat de rook die ze uitstoten amper tot helemaal niet slecht voor het milieu is.

 

Manier van stoken cruciaal

Het effect van houtverbranding op het milieu is ook afhankelijk van ons: de stokers. Als hout te weinig zuurstof krijgt voor de verbranding, ontstaan gassen en stoffen die niet volledig zijn geoxideerd (verbrand). Denk dan aan

koolmonoxide of fijnstof. Fijnstof bestaat uit zeer kleine deeltjes, niet groter dan één honderdste millimeter, die weer bestaan uit een mengsel van zouten, mineralen en teren. Vooral de teren zijn schadelijk voor de gezondheid. Tijd voor een lesje verantwoord hout stoken dus.


Kies de juiste haard

Alles begint natuurlijk bij een goede haard. Er zijn strenge milieueisen waar steeds meer fabrikanten aan voldoen. Eén van die eisen is het ECODESIGN. Officieel geldt deze regel pas vanaf 2022, maar de meeste fabrikanten houden zich er nu al aan. Ook Barbas Bellfires. De uitstoot van fijnstof bij onze haarden is minstens 100 maal minder dan bij openhaarden.

Ter vergelijking: één ouderwetse openhaard heeft dezelfde uitstoot als een paar honderd moderne houtkachels bij elkaar.


Gebruik goed stookhout

Goed stookhout is de basis van elk goed vuur. De meest gebruikte houtsoort voor de haard is eikenhout. Een elastische en harde houtsoort die makkelijk te verkrijgen is, bijvoorbeeld bij bouwmarkten. Andere geschikte houtsoorten zijn berken-, elzen-, essen- en beukenhout. Houtbriketten zijn ook prima voor in de haard. Belangrijkste voorwaarde is dat het hout droog is. Gebruik nooit hout dat geverfd, gelakt of verduurzaamd is. Bij verbranding komen dan schadelijke stoffen vrij. Slecht voor het milieu én voor onze gezondheid. Hetzelfde geldt voor afval, sloophout en spaanplaat. Samengevat: verbrand niets anders dan stookhout!

 

Stook verantwoord

Hout stoken is leuk om te doen, maar ook serious business. We zetten acht tips voor verantwoord stoken op een rij:

  1. Zorg dat je haard het juiste vermogen heeft.
  2. Laat eens per jaar de schoorsteen vegen door een erkend vakman.
  3.  Stook niet bij windstil of mistig weer.
  4. Maak het vuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Plaats dik hout op de bodem, leg daarop losse houtjes en aanmaakblokjes, en steek die aan. Stapel het hout losjes, zodat de lucht er goed bij kan.
  5. Zorg voor volledige luchttoevoer.
  6. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Verminder de houttoevoer , laat de intensiteit van het vuur verminderen en verminder de beluchting van de haard . . Schuif in ieder geval nooit de luchttoevoerklep helemaal dicht.
  7. Controleer of je goed stookt. Een goed vuur heeft geel oranje met paars en blauwe puntjes , gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen.
  8. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden zonder de regelschuif dicht te doen.


Lees ook eens over de Zwitserse methode. Deze nieuwe manier van stoken garandeert een perfect haardvuur. Geniet ervan!